Αγάπησε το κέντρο της πόλης: το δίκτυο URBACT Cities@Heart είναι εδώ!

ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ
  • 4 Δεκεμβρίου, 2023

Από τη SuzannePergal, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Cities@Heart,
Ως μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT IV, δέκα ευρωπαϊκές αστικές περιοχές ενώνονται για να σχηματίσουν το Cities@Heart, ένα δίκτυο αφιερωμένο στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και καινοτομιών για τη βελτίωση της διαχείρισης του κέντρου μιας πόλης.


Η πόλη του Osijek, Croatia


Κουβεντιάζετε με τον φούρναρη της γειτονιάς σας, συναντάτε έναν παλιό φίλο, βρίσκετε όλα όσα χρειάζεστε σε ένα μέρος: αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους λόγους για τους οποίους νιώθουμε τόσο δεμένοι με τα κέντρα των πόλεων μας. Ωστόσο, σήμερα, στον 21ο αιώνα, τα κέντρα των πόλεων αντιμετωπίζουν κάτι περισσότερο από έναν μικρό ανταγωνισμό. Από την άνοδο των μεγάλων καταστημάτων και franchise έως την πανταχού παρουσία του διαδικτυακού εμπορίου, οι περιοχές στο κέντρο της πόλης έχουν χάσει μέρος της γοητείας τους. Ως αποτέλεσμα της αστικής εξάπλωσης και της αύξησης των αξιών των ακινήτων, ο χωρικός κατακερματισμός των πόλεων μας επιβαρύνει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του κεντρικού δρόμου. Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων, τα κέντρα των πόλεων αξίζει να κατανοηθούν, να υπερασπιστούν και να βελτιωθούν. Εκεί ακριβώς είναι που έρχεται να βοηθήσει ο σχεδιασμός δράσης του δικτύου URBACT Cities@Heart. Εδώ έρχεται το δίκτυο URBACT Cities@Heartμε το αντίστοιχο σχέδιο δράσης του (ActionPlan).


Μια αγορά στο Celje, Σλοβενία

Ένα πρόγραμμα που υποστηρίζεται από κονδύλια του ΕΤΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το URBACT προωθεί τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη στις πόλεις της Ευρώπης, τόσο τις μεγάλες όσο και τις μικρές. Αυτό το έτος σηματοδοτεί την έναρξη του URBACT IV, της τέταρτης επανάληψης του προγράμματος με την έναρξη 30 δικτύων σχεδιασμού δράσης σε όλη την Ευρώπη και τις χώρες του ΜΠΒ. Αξιοποιώντας την κατανόηση της διακυβέρνησης και αναγνωρίζοντας τον εγκάρσιο συντονισμό μεταξύ του δημόσιου, του ιδιωτικού και του πολιτικού τομέα ως κινητήρια δύναμη για αλλαγή, Cities@Heart εταίροι θα συνεργαστούν με μια προσέγγιση βάσει δεδομένων για το σχεδιασμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών στον αστικό πυρήνα. Για τα επόμενα 2,5 χρόνια, το δίκτυο Cities@Heart θα κινητοποιήσει δέκα ευρωπαϊκές αστικές περιοχές. Οι εταίροι του δικτύου θα συνεργαστούν για να κατανοήσουν τον τρόπο λειτουργίας των κέντρων των πόλεων και να δημιουργήσουν νέα εργαλεία παρακολούθησης που θα χρησιμοποιηθούν σε πρωτοβουλίες βελτίωσης του κέντρου των πόλεων.


Η Μητρόπολη του Μεγάλου Παρισιού (Métropole du Grand Paris, Γαλλία) συντονίζει το δίκτυο στο ρόλο του επικεφαλής εταίρου. Με ισχυρό ιστορικό στην πολιτική αναζωογόνησης του κέντρου της πόλης, η GreaterParisMetropolis είναι ένας δημόσιος φορέας που εκπροσωπεί 131 πόλεις στην περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης του Παρισιού. Προικισμένη με μεγάλη εμπειρία στην τοπική οικονομία, την αρχιτεκτονική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, η Mar Santamaria Varas, με έδρα τη Βαρκελώνη, θα βοηθήσει το δίκτυο ως επικεφαλής εμπειρογνώμονας. Στους δέκα εταίρους του δικτύου περιλαμβάνονται:

The Greater Paris Metropolis, Γαλλία
The City of Cesena, Ιταλία
The City of Granada, Ισπανία
The City of Osijek, Κροατία
Amfiktyonies, Αναπτυξιακός Οργανισμός με έδρα την πόλη της Λαμίας, Ελλάδα
The City of Celje, Σλοβενία
The City of Fleurus, Βέλγιο
The City of Sligo, Ιρλανδία
The Krakow Metropolis Association, Πολωνία
● The Quadrilátero Urbano Association, Πορτογαλία

Κάθε εταίρος στο δίκτυο αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις: απώλεια κατοίκων στις περιφέρειες ή τις μητροπολιτικές περιοχές, υποανάπτυκτα τοπικά εμπορικά δίκτυα, συγκρούσεις που δημιουργούνται από την εντατική χρήση του δημόσιου χώρου, μετάβαση σε περιβάλλοντα που μπορούν να περπατήσουν οι πεζοί όπου θα απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων, εξευγενισμός και υπερτουρισμός, ισότητα των φύλων και ένταξη. Ωστόσο, όλοι οι εταίροι μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα: τα κέντρα των πόλεων είναι μοναδικά μέρη και όχι μόνο επειδή ασκούν κάποια συναισθηματική γοητεία: είναι πραγματικά η ζωτική δύναμη των αστικών κοινωνιών μας. Η διατήρηση της υγείας της καρδιάς του κέντρου της πόλης είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ζωντάνιας των τοπικών οικονομιών και της ευημερίας των κατοίκων.


Μια τοιχογραφία που φτιάχτηκε ύστερα από αίτημα της Πόλης Fleurus, στο Βέλγιο


Κατά τη διάρκεια ζωής του δικτύου, οι εταίροι του έργου θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δουν από πρώτο χέρι παραδείγματα λύσεων πόλεων που οδηγούν στην αλλαγή για καλύτερες πόλεις, καθώς συμμετέχουν σε διακρατικές συναντήσεις που φιλοξενούνται από τους διάφορους εταίρους του έργου. Για να ξεκινήσουν τα πράγματα, η Γραμματεία του URBACT φιλοξένησε το Θερινό Πανεπιστήμιο Malmö της Σουηδίας στις 28-30 Αυγούστου. Εδώ, οι εταίροι του έργου συναντήθηκαν για πρώτη φορά για να συζητήσουν το πλαίσιο των δικτύων τους, την ανάπτυξη ικανοτήτων και να μάθουν περισσότερα σχετικά με τη μεθοδολογία URBACT για καλύτερες πόλεις.


Μια επίσκεψη στην Μητροπολιτική περιοχή της Κρακοβίας - Πολωνία

Κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών μηνών, η επικεφαλής εμπειρογνώμονας Mar SantamariaVaras ταξίδεψε με την ευρύτερη μητρόπολη του Παρισιού για να επισκεφθεί τους δέκα εταίρους του έργου που βρίσκονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την Πολωνία έως την Ελλάδα, από την Κροατία έως την Πορτογαλία, οι πρόσφατες κινητικότητες παρείχαν πληθώρα γνώσεων για αυτό το δίκτυο αστικών περιοχών. Η πρώτη διακρατική συνάντηση του δικτύου έχει προγραμματιστεί για τις 6-7 Δεκεμβρίου στο Sligo της Ιρλανδίας. Μετά την ολοκλήρωση της βασικής επίσκεψης μελέτης με τους εταίρους του έργου, τα ευρήματα θα επιτρέψουν στο δίκτυο να περάσει από τη γνώση στη δράση, καθορίζοντας τον οδικό χάρτη για τα επόμενα δύο χρόνια.


Γρανάδα, Ισπανία

Με πολλές και διάφορες δραστηριότητες σε εξέλιξη, το Cities@Heart έχει ξεκινήσει με ενθουσιασμό. Ελέγχετε τακτικά τη σελίδα LinkedIn (LinkedInPage) και την ιστοσελίδα του δικτύου URBACT (networkwebpage) για να ενημερώνεστε για τις κινήσεις και τα ευρήματα του έργου!

 

Για περισσότερες πληροφορίες

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρείτε μας στον χάρτη
ή καλέστε μας στο (+30)22312 00200